Relatieproblemen

Elke relatie kent zijn up’s en down’s. Dat is een normaal fenomeen wanneer je lang bij elkaar bent. Maar soms raak je zo ver verwijderd van elkaar dat je niet meer weet of het nog zin heeft om bij elkaar te blijven. Als je lang bij elkaar bent dan is de beslissing om te vertrekken meestal een hele moeilijke stap, zeker als je twijfelt of dat wel de beste keuze is. Gevoelens van ‘boosheid’ en ‘teleurstelling’ voeren de boventoon en maken dat je je voor elkaar afsluit. Het gevoel van ‘houden van’ dat ooit zo vanzelfsprekend was begint af te brokkenen, teleurgesteld over de vele pogingen die je gedaan hebben om er samen uit te komen.

Op zo’n moment kan het zinvol zijn om in relatietherapie te gaan. Het doel is om samen te onderzoeken of de relatie nog kans van slagen heeft. Bij het ene stel blijkt er nog genoeg basis te zijn om samen verder te gaan en bij een ander stel concluderen de partners dat het beter is om elk hun eigen weg te gaan.

Tijdens een intakegesprek maakt u beiden kennis met de therapeut en bespreken u de onderwerpen waar u gezamenlijk aan wilt werken. Daarna wordt bepaald welke doelen u ieder afzonderlijk graag wilt bereiken. Wat voor een relatie wilt u graag met elkaar hebben? Hoe ziet uw ideale relatie eruit? Wanneer bent u tevreden? Na dit intakegesprek wordt een vervolgtraject gepland waarbij u samen bijvoorbeeld één keer in de twee of drie weken langs komt voor een therapeutisch gesprek. 

 

Vaak blijken individuele problemen veel consequenties te hebben voor een relatie. Een individuele aanpak heeft in zo’n geval weinig zin. Meer geschikt is dan een relatietherapie. Hierbij gaat het vaak over communicatie en wederzijdse verwachtingen en teleurstellingen. Duidelijkheid en openheid zijn dan van groot belang.